stirisud.ro transhumanta carpatina de la traditie la patrimoniu unesco si oportunitati pentru viitor

Transhumanța Carpatină: De la Tradiție la Patrimoniu UNESCO și Oportunități pentru Viitor

Transhumanța, un obicei pastoral străvechi, a fost recent inclusă în Patrimoniu Imaterial UNESCO, marcând un moment de cotitură pentru această tradiție ancestrală. Această recunoaștere internațională nu doar că aduce un omagiu unei practici culturale de sute de ani, dar deschide și noi orizonturi pentru viitorul acestui obicei în România.

Primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță, descendent al unei familii de păstori, a subliniat importanța acestei recunoașteri pentru revitalizarea Transhumanței. El a evidențiat necesitatea refacerii tradiționalelor culoare de trecere a oilor, inspirându-se din exemplul Spaniei, unde transhumanța din Madrid a devenit un eveniment major, atrăgând atenția turistică și susținând comunitățile locale.

Primarul Băluță a atras atenția asupra riscului de dispariție a acestei meserii și a criticat gestionarea ineficientă a subvențiilor pentru crescătorii de oi. El a subliniat că recunoașterea UNESCO trebuie să aducă schimbări concrete în sprijinirea acestei tradiții, propunând crearea unei rețele de „transhumanță” care să includă subvenții și să valorifice potențialul turistic și comercial al acestui obicei.

Studiile și documentele care au stat la baza înscrierii transhumanței carpatine în patrimoniul UNESCO au avut ca fundament păstoritul transhumanței în Vaideeni, realizat de specialiști împreună cu Academia Română și Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”. Această colaborare a contribuit semnificativ la obținerea recunoașterii internaționale.

Transhumanța începe în fiecare an la sfârșitul lunii aprilie, când păstorii își pregătesc turmele de oi și pornesc către munte pentru patru luni. Toamna, pe data de 14 septembrie, ciobanii și animalele se întorc acasă. Această practică nu doar că susține tradițiile culturale, dar oferă și oportunități economice prin valorificarea produselor lactate și promovarea meseriilor tradiționale, cum ar fi prelucrarea lânii.

Includerea transhumanței în Patrimoniul Imaterial UNESCO reprezintă un pas important pentru conservarea și promovarea acestui obicei pastoral. Este un moment de mândrie națională și un impuls pentru a valorifica și proteja această tradiție, care stă la baza identității culturale românești.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Servicii de promovare a afacerii tale. Atinge noi clienți și crește-ți afacerea cu ajutorul nostru! Profită de promovare eficientă!

Află Mai Multe