stirisud.ro topul celor mai mari pensii din romania o privire asupra sistemului de pensii si impactul sau social

Topul celor mai mari pensii din România: O privire asupra sistemului de pensii și impactul său social

În România, discuțiile despre pensii sunt adesea însoțite de controverse și dezbateri aprinse. Recent, datele obținute de News.ro au dezvăluit cifrele impresionante ale celor mai mari pensii din țară, oferind o perspectivă asupra sistemului de pensii și a impactului său asupra societății.

Cea Mai Mare Pensie din România

Conform datelor, cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, echivalentul a aproximativ 16.800 de euro lunar. Această pensie aparține unui fost bancher și este obținută strict pe bază de contributivitate. După aplicarea impozitului de 10% pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei, valoarea netă a acestei pensii se ridică la 84.000 de lei.

Top 10 Pensii din România

Din cele mai mari 10 pensii din România, cinci sunt obținute pe bază de contributivitate, majoritatea în domeniul bancar, iar celelalte cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiției. Valorile acestor pensii variază considerabil, cu sume brute cuprinse între 95.423 de lei și 55.191 de lei.

Pensii Speciale vs. Pensii pe Bază de Contributivitate

Pensiile speciale, spre deosebire de cele obținute pe bază de contributivitate, implică un calcul fiscal mai complex. De exemplu, magistratul cu cea mai mare pensie specială din România beneficiază de 58.191 lei lunar (brut). După scăderea a 2.000 de lei și aplicarea impozitului de 10%, se obține o pensie netă de 50.572 de lei. În plus, partea de necontributivitate din această sumă este impozitată cu un procent cuprins între 10% și 20%.

Implicații Sociale și Economice

Aceste cifre ridică întrebări importante despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii din România. Pe de o parte, pensiile mari, în special cele speciale, pot crea un sentiment de inechitate socială. Pe de altă parte, există preocupări legate de impactul financiar al acestor pensii asupra bugetului de stat.

Concluzie

Dezbaterea privind pensiile în România continuă să fie un subiect fierbinte, cu implicații profunde atât pentru indivizi, cât și pentru societate în ansamblu. Este esențial ca orice discuție sau reformă în acest domeniu să ia în considerare atât nevoile pensionarilor, cât și sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Cele mai amuzante știri și noutăți. Râzi și distrează-te cu cele mai bune povești! Vizitează-ne pentru cele mai amuzante știri!

Citește Acum