stirisud.ro statiile de incarcare auto la bran o perspectiva asupra mobilitatii electrice in romania

Stațiile de Încărcare Auto la Bran: O Perspectivă Asupra Mobilității Electrice în România

Mobilitatea electrică în România se află într-un proces accelerat de dezvoltare. Cu un trend crescător în adoptarea autovehiculelor electrice, aceasta ridică întrebări importante despre infrastructura necesară pentru încărcarea acestor vehicule. Până la sfârșitul anului 2023, se estimează că rețeaua EVconnect va avea peste 500 de stații publice electrice în întreaga țară, cu scopul de a asigura încărcarea rapidă și eficientă a mașinilor electrice. De asemenea, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că România se pregătește să instaleze 18.000 de stații de încărcare în următorii 4-5 ani, cu fonduri provenind de la Administrația Fondului pentru Mediu și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

2. Stații de Încărcare și Tarife

Pentru a susține această inițiativă, diferiți operatori au dezvoltat o gamă variată de stații de încărcare. MOON, de exemplu, oferă stații de încărcare rapidă POWER Charger cu viteze de până la 50 kW, precum și wallbox-uri pentru utilizare casnică cu o putere de încărcare de până la 11 kW. Ei oferă și soluții pentru companii prin instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice. De asemenea, EVconnect oferă stații electrice variate, precum EVBOX Troniq Modular (DC 90 – 400 KW), EVBOX BusinessLine, Elvi și Livo (AC 7 – 22 KW), și multe altele, cu tarife competitive de încărcare atât pentru curent alternativ (AC) cât și pentru curent continuu (DC).

3. Accesibilitatea și Digitalizarea Stațiilor de Încărcare

În ceea ce privește accesibilitatea, operatorii de stații de încărcare, cum ar fi Renovatio cu aplicația e-charge, se concentrează pe simplificarea experienței utilizatorilor prin oferirea de informații în timp real despre disponibilitatea stațiilor, tipul de conectori, puterea și tarifele, precum și posibilitatea de a gestiona sesiunea de încărcare direct din aplicație.

4. Viitorul Mobilității Electrice

În timp ce piața autovehiculelor electrice continuă să crească, România se confruntă cu provocarea de a asigura o infrastructură adecvată de încărcare. Până în 2021, în cadrul unor programe desfășurate de Administrația Fondului pentru Mediu, au fost realizate 11 stații de reîncărcare cu 28 de puncte de încărcare, iar un al doilea proiect are ca obiectiv 225 de stații de reîncărcare cu 479 de puncte, dintre care 57 sunt deja gata.

Concluzie

Cu un efort concertat între guvern și sectorul privat, România se îndreaptă spre o infrastructură de încărcare auto electrică extinsă și modernă. Aceasta nu numai că susține creșterea numărului de vehicule electrice, dar și încurajează o tranziție către o mobilitate mai sustenabilă și respectuoasă față de mediu.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Știri de interes general. Fii informat cu cele mai relevante știri ale momentului! Rămâi conectat la tot ce este important!

Citește Acum