stirisud.ro sondaj inscop dezvaluie perspectivele romanilor asupra ue nato si securitatii nationale

Sondaj INSCOP Dezvăluie Perspectivele Românilor asupra UE, NATO și Securității Naționale

Un Sfert dintre Români Sunt pentru Ieșirea din UE; Aproape 20% Sprijină Ieșirea din NATO

Un sondaj recent efectuat de INSCOP Research a scos la iveală perspectivele complexe ale românilor legate de apartenența țării lor la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), precum și percepțiile lor asupra securității naționale și a relațiilor internaționale.

Conform sondajului, aproximativ un sfert (25%) dintre cetățenii români consideră că România ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Această opinie reflectă o neîncredere sau o dezamăgire față de beneficiile aduse de apartenența la blocul european. De asemenea, sondajul indică faptul că aproape 20% dintre respondenți susțin ideea ieșirii României din NATO, sugerând astfel o reevaluare a rolului și importanței alianței militare pentru securitatea națională.

Un aspect semnificativ al sondajului se referă la percepția asupra Rusiei, unde mai mult de jumătate dintre români consideră Rusia un pericol. Această viziune subliniază îngrijorările legate de agresiunea militară și influența politică a Rusiei în regiune.

În contextul unui scenariu de conflict armat, sondajul INSCOP arată că 50,5% dintre români ar alege să lupte pentru apărarea țării. Acest procent impresionant reflectă un spirit naționalist și un angajament puternic față de suveranitatea națională. Pe de altă parte, 11,8% dintre respondenți au indicat că s-ar ascunde în caz de război, în timp ce 19,4% ar alege să emigreze, căutând siguranță în afara granițelor.

Aceste rezultate sugerează o divizare a opiniei publice în România cu privire la politica externă și securitate. Pe de o parte, există un sentiment puternic de patriotism și dorința de a apăra țara, iar pe de altă parte, există scepticism și neîncredere față de alianțele internaționale și beneficiile acestora.

Sondajul INSCOP oferă o imagine complexă a sentimentelor românilor într-un moment critic pentru securitatea europeană și stabilitatea globală. Aceste opinii pot juca un rol esențial în modelarea politicii externe a României în viitor.

Sursa: INSCOP Research

Această știre este o interpretare jurnalistică a datelor sondajului INSCOP și nu reflectă în mod necesar opinia sau poziția oficială a instituției. 

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Găzduire în cloud rapidă și eficientă. Asigură-ți performanța optimă pentru afacerea ta online! Alege găzduire în cloud!

Află Mai Multe