stirisud.ro romania adopta venitul minim de incluziune o schimbare semnificativa in asistenta sociala

România Adoptă Venitul Minim de Incluziune: O Schimbare Semnificativă în Asistența Socială

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România anunță o schimbare majoră în sistemul de asistență socială al țării, cu implementarea programului „Venitul Minim de Incluziune” (VMI) începând cu data de 1 ianuarie 2024. Această decizie are ca scop consolidarea și simplificarea asistenței sociale pentru cei vulnerabili, înlocuind astfel Venitul Minim Garantat și Ajutorul pentru Susținerea Familiei.

Reducerea Birocrației și Creșterea Beneficiilor

Venitul Minim de Incluziune este un program focalizat pe ajutorarea celor mai vulnerabili membri ai societății. O schimbare semnificativă este că acest program va reduce birocrația, făcând procesul de accesare a beneficiilor mai eficient și simplu. În același timp, această măsură va crește beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate, făcându-le viața mai ușoară.

Responsabilitatea și Educația

Un alt aspect important al VMI este că beneficiarii vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Programul încurajează integrarea școlară a copiilor din familiile beneficiare, iar aceștia vor beneficia automat de bursă socială. Acest aspect subliniază importanța educației pentru copiii vulnerabili și îi sprijină în parcursul lor școlar.

De asemenea, cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului și sunt încurajați să-și găsească un serviciu. Această abordare are ca scop nu numai asistența financiară, ci și reintegrarea acestor indivizi în piața muncii.

Asigurarea Medicală și Asistența Vârstnicilor

Programul VMI acordă asistență și vârstnicilor instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Astfel, aceștia vor deveni automat asigurați în sistemul de asigurări de sănătate. Acest pas este esențial pentru a asigura accesul vârstnicilor la serviciile medicale de care au nevoie.

Exemplu de Impact Social

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestui program prin intermediul unui exemplu de impact social. În comunitatea locală din județul Ialomița, ea a întâlnit o familie cu o poveste de viață impresionantă, care va beneficia de VMI. Prin această întâlnire, ministrul a evidențiat faptul că VMI vine în ajutorul celor care au cu adevărat nevoie și că educația și sprijinul social sunt esențiale pentru a depăși dificultățile.

În concluzie, implementarea programului „Venitul Minim de Incluziune” reprezintă un pas semnificativ în asistența socială din România. Această măsură este menită să simplifice procesul de accesare a beneficiilor și să crească sprijinul acordat celor vulnerabili, contribuind astfel la o societate mai echitabilă și mai justă.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Informații utile despre turism și călătorii. Planifică-ți vacanța cu cele mai bune sfaturi și recomandări! Descoperă destinațiile!

Află Mai Multe