stirisud.ro revolta in sanatate farmaciile obligate sa raporteze operatiunile cu antibiotice

Revoltă în Sănătate: Farmaciile Obligate să Raporteze Operațiunile cu Antibiotice

Un nou proiect de ordin, care impune farmaciilor din România să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice, a stârnit un val de reacții în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și al publicului larg. Această măsură vine în contextul alarmant în care România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, iar peste 37.000 de persoane mor anual în UE/SEE din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

O Situație Îngrijorătoare

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rezistența la antimicrobiene (RAM) este una dintre principalele zece amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial. În România, situația este deosebit de gravă, cu un nivel ridicat al rezistenței la antibiotice datorită consumului mare de astfel de medicamente.

Măsuri Drastice și Controversate

Proiectul de ordin impune farmaciilor să raporteze zilnic toate operațiunile cu antibiotice, o măsură considerată de mulți ca fiind excesivă și greu de implementat. Această obligație ar putea pune o presiune suplimentară asupra farmaciștilor și ar putea afecta modul în care aceștia își desfășoară activitatea zilnică.

Impactul asupra Pacienților și Profesioniștilor din Sănătate

Această măsură ar putea avea un impact semnificativ asupra pacienților, care ar putea întâmpina dificultăți în accesarea tratamentelor necesare. De asemenea, farmaciștii se confruntă cu o sarcină administrativă suplimentară, care ar putea devia atenția de la furnizarea de servicii de calitate.

Necesitatea unei Abordări Echilibrate

Deși este clară necesitatea de a controla și reduce utilizarea excesivă a antibioticelor, măsurile adoptate trebuie să fie echilibrate și să nu creeze dificultăți inutile pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți. Este esențial ca autoritățile să colaboreze cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a găsi soluții viabile care să abordeze problema rezistenței la antibiotice fără a afecta calitatea îngrijirii medicale.

Concluzie

Proiectul de ordin privind raportarea operațiunilor cu antibiotice de către farmacii a stârnit un val de nemulțumire și îngrijorare. Este crucial ca autoritățile să reevalueze această măsură și să găsească un echilibru între necesitatea de a combate rezistența la antibiotice și asigurarea unui sistem de sănătate funcțional și accesibil pentru toți cetățenii.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Centrale peleți de calitate superioară pentru eficiență maximă. Economisește energie și bani cu noile tehnologii!

Vezi Ofertele