stirisud.ro piata energetica din romania provocari si reglementari pentru 2023

Piața Energetică din România: Provocări și Reglementări pentru 2023

România se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor la energia electrică pe piața spot, înregistrând valori mai mari comparativ cu alte țări europene. De exemplu, într-o zi specifică, prețul mediu în România a fost de 131 euro/MWh, în timp ce în Germania a fost de 114 euro/MWh​​. Această situație ridică întrebări serioase cu privire la factorii care stau la baza acestor prețuri crescute.

Explicații pentru Creșterea Prețurilor

1. Factori Externi

Creșterea prețurilor este influențată de factori externi care determină o traiectorie ascendentă a prețurilor, cu un impact negativ asupra consumatorilor finali​​.

2. Mecanismul Pieței Angro

Pe piața angro, furnizorii licitează pentru a cumpăra energie, iar generatoarele stabilesc câtă energie au de vândut și la ce preț. Acest mecanism poate duce la stabilirea unor prețuri mai mari, în funcție de cererea și oferta de pe piață​​.

3. Surse de Energie și Combustibili

Oferta de energie electrică provine din surse regenerabile, centrale nucleare, termice pe carbune și centrale cu ciclu combinat. Utilizarea combustibililor fosili poate duce la creșterea prețurilor, mai ales atunci când aceștia sunt foarte solicitați​​.

4. Impactul Piețelor Internaționale de Gaze

Prețurile internaționale la gaze naturale influențează costul energiei. Un exemplu a fost iarna trecută, care a fost mai rece decât de obicei, determinând o cerere mai mare de gaze și, implicit, creșterea prețurilor pe megawatt-oră​​.

5. Costul Eliberării de CO2

Costul emisiilor de CO2 în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor Uniunii Europene a crescut, conform deciziei Bruxelles-ului de a încuraja reducerea emisiilor. Aceasta este o altă componentă care contribuie la creșterea prețurilor energiei​​.

Concluzie

Creșterea prețurilor la energia electrică pe piața spot în România este rezultatul unei combinații de factori interni și externi, incluzând dinamica pieței angro, sursa energiei, prețurile internaționale la gaze și politica de mediu a Uniunii Europene. Aceste elemente împreună contribuie la formarea unui peisaj complex, care necesită soluții bine gândite pentru a asigura un echilibru între necesitățile consumatorilor și sustenabilitatea pieței energetice.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Service auto și stație ITP în sectorul 1. Întreținere și reparații rapide și de încredere! Alege cele mai bune servicii auto!

Vezi Serviciile