stirisud.ro noua fiscalitate in romania impozitul pe lux si cresterea taxelor pe beneficiile angajatilor starnesc reactii

Noua Fiscalitate în România: Impozitul pe Lux și Creșterea Taxelor pe Beneficiile Angajaților Stârnesc Reacții Mixte

Recentele modificări fiscale introduse în România, care includ apariția impozitului pe lux și creșterea taxelor pe beneficiile oferite angajaților, au stârnit reacții diverse în rândul cetățenilor și companiilor. Aceste schimbări, care afectează majoritatea sectoarelor economice, au fost aduse în luna noiembrie și au dat peste cap calculele multor companii, potrivit consultanților fiscali.

Una dintre cele mai discutate modificări este introducerea impozitului pe lux pentru autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro și clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 500.000 de euro. Acest impozit suplimentar de 0,3% se aplică la diferența dintre valoarea impozabilă a bunului și pragul stabilit.

În plus, taxele pentru comercializarea produselor eco vor crește la un prag de TVA de 19% din 1 ianuarie 2024, iar livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice și solare termice va avea TVA de 9% de anul viitor. Aceste modificări vor afecta în special afacerile micilor comercianți din aceste domenii.

Reacțiile cetățenilor sunt mixte. Unii consideră că impozitul pe lux este o măsură necesară pentru a echilibra distribuția fiscală, în timp ce alții se tem că aceste schimbări vor descuraja investițiile și vor afecta negativ economia. De asemenea, creșterea taxelor pe beneficiile angajaților, cum ar fi tichetele de masă, care acum sunt taxate suplimentar cu 10%, a stârnit nemulțumire în rândul angajatorilor și angajaților.

Mitel Spătaru, Tax Partner în cadrul firmei de consultanță Crowe, explică că unele companii au început deja să ia măsuri pentru a se adapta noilor reglementări, cum ar fi înlocuirea tichetelor de masă cu o masă caldă pentru angajați, care beneficiază de un tratament fiscal mai avantajos. Totuși, multe companii încă se confruntă cu incertitudini și lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal.

Printre alte modificări se numără și limitarea numerarului în casieria companiilor la 50.000 de lei pe zi, precum și restrângerea plajei de aplicare a facilităților fiscale pentru angajații din construcții și industria agro-alimentară.

Aceste schimbări reprezintă o provocare pentru mediul de afaceri din România și necesită o adaptare rapidă. În timp ce unii văd aceste măsuri ca pe o modalitate de a aduce mai multă echitate în sistemul fiscal, alții sunt îngrijorați de impactul lor asupra creșterii economice și a competitivității afacerilor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Tractări auto rapide și de încredere în București. Suntem aici pentru tine 24/7! Apelează la serviciile noastre de tractări!

Solicită Acum