stirisud.ro nostalgia comunismului in romania o perspectiva divizata intre trecut si prezent

Nostalgia Comunismului în România: O Perspectivă Divizată între Trecut și Prezent

Un sondaj recent INSCOP, realizat la comanda News.ro, dezvăluie o perspectivă surprinzătoare și profund divizată a românilor asupra regimului comunist. Aproape jumătate dintre cetățeni consideră că era comunistă a fost benefică pentru România, o creștere notabilă față de acum un deceniu. Mai mult, 46,4% dintre respondenți cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât în prezent.

Aceste cifre, 48,1% considerând regimul comunist ca fiind bun și 42,3% ca fiind rău, reflectă o schimbare semnificativă în percepția publică. Interesant este că această percepție nu este influențată doar de factori obiectivi, ci și de elemente subiective. Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, subliniază că această nostalgie este alimentată de mai mulți factori, inclusiv nemulțumirea față de crizele recente, distribuția inegală a avuției, nostalgia personală și mitologizarea beneficiilor comunismului.

Analiza socio-demografică a sondajului arată că această percepție este mai frecventă în rândul persoanelor cu educație primară, locuitorilor din mediul rural și din regiunile sudice sau estice, precum și în rândul celor cu venituri mai reduse. Aceste date sugerează că nostalgia comunistă este mai accentuată în rândul celor care se simt marginalizați sau dezavantajați în societatea actuală.

Ștefureac atrage atenția asupra faptului că, deși nivelul de trai actual, avuția națională și drepturile și libertățile sunt net superioare față de perioada comunistă, percepția publică diferă. Aceasta este influențată de factori precum inflația galopantă, care a afectat nivelul de trai, și de stimularea unor mituri despre comunism în spațiul online.

Sondajul INSCOP a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația României, cu o eroare maximă admisă de ± 2,95% și un grad de încredere de 95%.

Aceste descoperiri pun în lumină o realitate complexă și provocatoare în România. Pe de o parte, există o recunoaștere a progreselor făcute de la căderea comunismului, dar, pe de altă parte, există o nostalgie persistentă pentru un trecut idealizat. Această diviziune în percepția publică subliniază nevoia de a aborda problemele actuale ale societății, precum inegalitatea și accesul la educație, pentru a construi un viitor mai echitabil și mai prosper pentru toți cetățenii României.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Idei case și grădini pentru proiectele tale de vis. Realizează-ți visele cu cele mai bune sfaturi! Inspiră-te pentru proiectele tale!

Inspira-te Acum