stirisud.ro noile masuri impotriva fumatului in romania o schimbare binevenita sau o restrictie excesiva

Noile Măsuri Împotriva Fumatului în România – O Schimbare Binevenită sau o Restricție Excesivă?

Senatul României a adoptat recent un set de măsuri împotriva fumatului, incluzând amenzi semnificative pentru încălcarea regulilor. Conform acestor măsuri, persoanele fizice care fumează în spații publice închise, la locul de muncă, în transportul public sau locuri de joacă pentru copii riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Persoanele juridice pot fi amendate cu 10.000 de lei, având ca sancțiune complementară suspendarea activității pentru 30 de zile, în cazul nerespectării legii. În cazul unei noi contravenții, amenda pentru persoanele juridice se dublează la 20.000 de lei

Reacții Împărțite

Propunerea legislativă a stârnit reacții mixte. Producătorii din industria tutunului, prin intermediul Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, au criticat inițiativa ca fiind o hiper-reglementare ce lovește un întreg sector economic și patru milioane de români. Ei susțin că reglementările radicale pot avea consecințe severe atât pentru consumatori, cât și pentru piața legală a produselor din tutun și a celor alternative cu risc redus.

Pe de altă parte, peste 350 de organizații non-guvernamentale membre ale „Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României” au susținut aceste măsuri legislative, solicitând îndepărtarea oricăror surse de publicitate și promovare pentru produsele din tutun și interzicerea utilizării acestora în spații publice închise.

Impactul Fumatului și Sfaturi Medicale

Fumatul este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, fiind responsabil pentru moartea a până la jumătate dintre fumători și peste 7 milioane de decese anual. Aproximativ 80% dintre cei 1,1 miliarde de fumători din lume provin din țări cu venituri mici și medii

Specialiștii în sănătate subliniază că nu există beneficii ale nicotinei, iar efectele sale nocive sunt numeroase, incluzând iritabilitatea, probleme de concentrare, tulburări de somn și creșterea apetitului. Fumatul poate duce la îmbătrânirea prematură, impotență, creșterea riscului de infecții și afectează negativ activitatea fizică. De asemenea, fumatul pasiv reprezintă un pericol semnificativ, contribuind la mii de decese anual.

Există mai multe metode eficiente pentru renunțarea la fumat, cum ar fi plasturii cu nicotină, guma de mestecat cu nicotină, spray-ul nazal cu nicotină, inhalantul cu nicotină și medicamente precum Bupropion. Aceste metode, împreună cu sprijinul psihologic, pot ajuta în procesul dificil de renunțare la fumat.

În concluzie, noile măsuri legislative privind fumatul în România reprezintă un pas important în direcția unei societăți mai sănătoase, deși acestea au stârnit un dialog complex între diferite sectoare ale societății. Pe măsură ce dezbaterea continuă, importanța sănătății publice și a prevenirii efectelor nocive ale fumatului rămâne un subiect prioritar.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Firme de prestări servicii la un click distanță. Găsește rapid serviciile de care ai nevoie, firme de prestări servicii care te pot ajuta!

Vezi Ofertele