stirisud.ro marea prescriere nationala un sistem judiciar paralizat

Marea Prescriere Națională: Un sistem judiciar paralizat

În România, un val de indignare se ridică în urma unei serii de prescrieri penale care scapă de răspundere nume grele din politică și chiar cazuri de terorism. Protestul grefierilor, declanșat de neplata restanțelor salariale, a condus la anularea multor ședințe de judecată, cu primul termen stabilit uneori chiar pentru anul 2025. Această situație a dus la clasarea a aproape 5.000 de dosare într-un singur an, din cauza duratei prelungite de judecată.

Un Sistem de Justiție Paralizat

Grefierii, nemulțumiți de neplata salariilor, au intrat în grevă, afectând grav funcționarea sistemului judiciar. Această situație a dus la întârzieri semnificative în procesele judiciare, cu un impact direct asupra eficienței justiției.

Prescrieri Penale Controversate

Printre cazurile prescrise se numără dosarele unor figuri politice cunoscute, cum ar fi Elena Udrea, Cristian Boureanu sau Bogdan Olteanu, acuzate de corupție. Mai mult, s-a prescris chiar și un dosar de terorism, în care un adolescent intenționa să arunce în aer centrala nucleară de la Cernavodă.

Modificări Legale Problematică

În 2022, o modificare a Codului Penal a eliminat posibilitatea procurorilor de a întrerupe cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Această schimbare legislativă a facilitat clasarea dosarelor care se judecau de prea mult timp, permițând astfel scăparea de răspundere penală a unor persoane acuzate de infracțiuni grave.

Concluzie

Situația actuală a justiției din România ridică serioase semne de întrebare privind capacitatea sa de a asigura un proces echitabil și eficient. Prescrierile penale recente demonstrează o inaptitudine alarmantă a sistemului judiciar, care permite scăparea de răspundere a unor persoane acuzate de fapte grave.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Mentenanță site pentru performanță maximă. Optimizează-ți site-ul și asigură-i funcționalitatea continuă! Alege serviciile!

Află Mai Multe