stirisud.ro gunoaiele abandonate o problema de sanatate publica si mediu

Gunoaiele Abandonate: O Problemă de Sănătate Publică și Mediu

În România, construcțiile sunt în plină desfășurare, dar ceea ce rămâne în urma lor nu sunt doar clădirile noi, ci și cantități mari de moloz. Aproape 40% din totalul deșeurilor generate anual în Europa provin din construcții. Deși există soluții pentru eliminarea molozului, costurile ridicate duc adesea la abandonarea acestuia în natură, cu consecințe grave asupra mediului și sănătății publice.

Costul Ridicat al Eliminării Molozului

În București, un locuitor care își renovează apartamentul și dorește să scape de moloz poate plăti 13 lei pentru fiecare sac, iar pentru eliminarea mobilei vechi, costul poate ajunge la 130 de lei. Aceste tarife variază în funcție de sector sau județ. Deși molozul este preluat și dus la fabrici de reciclare, unde este dezmembrat și reutilizat, mulți aleg să scape de el prin metode neconforme.

Pericolul Deșeurilor Abandonate

Zonele de la periferia Bucureștiului sunt adesea pline de moloz, mobilă și chiar deșeuri periculoase aruncate la întâmplare. Această practică nu doar că poluează mediul, dar și contribuie la creșterea nivelului de poluare în capitală. Deșeurile periculoase, cum ar fi bateriile, soluțiile de curățenie și medicamentele, reprezintă aproximativ 5% din totalul deșeurilor la nivel european.

Măsuri de Prevenire și Sancțiuni

Comisarul Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, subliniază necesitatea inspecțiilor și controlului în zonele afectate, precum și impunerea de sancțiuni contravenționale. De asemenea, este esențială monitorizarea zonelor sensibile pentru a preveni repetarea acestor practici.

Soluții pe Termen Lung

Până la sfârșitul anului 2026, toate orașele și comunele din România ar trebui să aibă centre de aport voluntar, unde cetățenii să își poată duce gunoiul periculos, mobila sau molozul. Aproape 600 de milioane de euro sunt alocați din PNRR pentru construcția acestor centre.

Concluzie

Problema gunoaielor abandonate, în special a molozului, reprezintă o provocare majoră pentru România. Este necesară o abordare integrată care să includă educația publicului, facilități de reciclare accesibile și măsuri stricte de control și sancționare a celor care poluează mediul.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Depozit materiale construcții Mathaus - tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum la cele mai bune prețuri!

Vezi Ofertele