stirisud.ro festivalul de film francez isi deschide portile pentru editia a 28 a in bucuresti si alte 12 orase din romania

Festivalul de Film Francez Își Deschide Porțile pentru Ediția a 28-a în București și Alte 12 Orașe din România

În perioada 21-31 martie 2024, iubitorii de cinema sunt invitați să participe la cea de-a 28-a ediție a Festivalului de Film Francez, un eveniment care promite să aducă în fața publicului o selecție impresionantă de filme franceze, în București și alte 12 orașe din țară, inclusiv Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Tema acestui an, „Vertiges” – vertijul și variațiile sale în cinema, promite să exploreze diversele fațete ale acestui sentiment complex prin intermediul artei cinematografice. Organizat de Institutul Francez din România, festivalul va aduce în atenția publicului 27 de filme remarcabile, care vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco din București și, în funcție de posibilitățile de programare, în celelalte orașe menționate, mulțumită partenerilor extraordinari ai evenimentului.

Noutăți și Secțiuni Tradiționale

O noutate a ediției din acest an este secțiunea „Mauvais genres”, care include o selecție de filme de gen franceze. Printre acestea, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze „Vincent doit mourir/Vincent must die” de Stéphan Castang și „Mars Express” de Jérémie Périn. De asemenea, festivalul va găzdui pentru prima dată o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic, invitând publicul să se scufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experiențe în ceea ce privește tema, formatul și gradul de interactivitate.

Pe lângă noutățile ediției 2024, Festivalul de Film Francez își păstrează secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj. Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes atât din partea publicului, cât și a criticilor.

Competiții și Premii

Competiția tinerelor talente – lungmetraj scoate în evidență, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori, care intră în cursa pentru Premiul Publicului, o bursă de 1000 de euro oferită de Institutul Francez din România. Între timp, Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje realizate de tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din tineri critici de film va selecta câștigătorul competiției, premiul constând într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din București, cadru în care câștigătorul va putea dezvolta un proiect de lungmetraj.

Festivalul de Film Francez reprezintă o oportunitate unică pentru cinefili de a explora diversitatea și bogăția cinematografiei franceze, oferind în același timp o platformă pentru tinerii cineaști talentați.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Cutii poștale pentru blocuri, durabile și elegante. Alege soluția ideală pentru locuința ta! Descoperă cele mai bune cutii poștale blocuri!

Vezi Produsele