stirisud.ro 1

Farmaciile din România: Schimbări Semnificative prin Noul Proiect de Lege

În peisajul farmaceutic românesc se prefigurează schimbări majore prin introducerea unui proiect de lege propus de parlamentarii PSD. Acest proiect de lege, în cazul în care va fi adoptat, va impune o distanțare de minim 500 de metri între farmacii, atât în mediul urban, cât și în cel rural​​​​.

Obiectivul Proiectului de Lege

Principalul obiectiv al acestui proiect este de a reglementa densitatea farmaciilor pe teritoriul României, cu scopul declarat de a preveni monopolul pe piața farmaceutică și de a proteja interesele consumatorilor. Inițiatorii legii argumentează că o densitate prea mare a farmaciilor, mai ales în localitățile cu populație redusă, nu este justificată și poate afecta concurența și calitatea serviciilor oferite​​​​.

Situația Actuală a Farmaciilor din România

Conform datelor disponibile, România are peste 8.000 de farmacii, dintre care majoritatea se află în orașe, cu aproximativ 5.400 de unități, iar restul în zonele rurale, numărând aproximativ 2.700 de unități. Aceste cifre indică o ușoară scădere a numărului de farmacii în comparație cu anul precedent​​.

Impactul Potențial al Proiectului de Lege

Adoptarea acestui proiect de lege ar putea avea consecințe semnificative asupra accesului la medicamente și servicii farmaceutice. Spre exemplu, în orașe mari precum București, ar putea exista o farmacie la fiecare 3.000 de locuitori, iar în orașele mai mici, numărul acestora ar fi și mai redus. Această situație ar putea duce la închiderea unor farmacii și la apariția problemelor logistice pentru pacienți, care ar putea fi nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru a-și procura medicamentele necesare​​.

Reacții și Opinii

Există opinii împărțite în legătură cu acest proiect. De exemplu, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a exprimat îngrijorări referitoare la posibila reducere a accesului la medicamente și servicii farmaceutice. El subliniază importanța unei piețe competitive și a accesului facil la farmacii, mai ales pentru pacienții cu afecțiuni cronice​​.

Concluzii

Proiectul de lege propus de PSD stârnește un val de dezbateri în România, punând în lumină provocările cu care se confruntă sectorul farmaceutic. Pe de o parte, există argumente pentru a limita numărul de farmacii și a preveni monopolul, iar pe de altă parte, există îngrijorări cu privire la accesul pacienților la medicamente și servicii de sănătate. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce impact va avea acest proiect de lege asupra accesului la servicii farmaceutice în România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Depozit materiale construcții Mathaus - tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum la cele mai bune prețuri!

Vezi Ofertele