stirisud.ro exploatarea muncitorilor srilankezi in romania abuzuri si conditii de munca inumane

Exploatarea Muncitorilor Srilankezi în România: Abuzuri și Condiții de Muncă Inumane

Un reportaj recent realizat de Al Jazeera a scos la iveală condițiile de muncă inumane și abuzurile la care sunt supuși muncitorii srilankezi în România. Acești muncitori, veniți în căutarea unei vieți mai bune, se confruntă cu realități dure, departe de promisiunile făcute de agențiile de recrutare.

Povestea Muncitorilor Srilankezi în România

Unul dintre muncitori, Manil (nume schimbat pentru protecție), a povestit experiența sa în România, unde a venit să lucreze într-o bucătărie din Brașov. El și alți cinci srilankezi au fost abuzați sexual de către șeful lor. „În nopțile în care am refuzat să mergem în camera lui, ne-a pedepsit”, a declarat Manil pentru Al Jazeera.

Condițiile de Muncă și Abuzurile

Muncitorii srilankezi au plătit sume mari, aproximativ 3.500 de euro, pentru a veni la muncă în România, dar au fost înșelați și exploatați. Condițiile de muncă erau departe de a fi normale, iar abuzurile sexuale și pedepsele erau o realitate constantă.

Frica de a Raporta Abuzurile

Mulți dintre muncitori se tem să raporteze abuzurile la poliție. Loredana Urzica-Mirea, șefa organizației eLiberare, care combate traficul de persoane și exploatarea sexuală în România, a confirmat că muncitorii srilankezi lucrează în condiții „teribile” și că le este prea frică să raporteze.

Legislația și Drepturile Muncitorilor Străini

Noua lege din România nu facilitează schimbarea locului de muncă pentru muncitorii străini. O măsură de urgență din 2022 a legiferat că lucrătorii străini trebuie să respecte un contract pentru cel puțin un an și să primească permisiunea scrisă de la un angajator dacă doresc să-și schimbe locul de muncă.

Concluzie

Povestea muncitorilor srilankezi în România este un exemplu dureros al exploatării și abuzurilor în lumea muncii. Este esențial ca autoritățile să ia măsuri pentru a proteja drepturile acestor muncitori și a asigura condiții de muncă decente și sigure pentru toți.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Administrare site eficientă, asigură-ți funcționarea optimă a site-ului tău, beneficiază de servicii de administrare site!

Vezi Ofertele