stirisud.ro drumurile spre pericol o calatorie prin realitatile rutiere ale romanie

Drumurile spre Pericol: O Călătorie prin Realitățile Rutiere ale Românie

Într-o Europă marcată de disparități, România iese în evidență prin ratele sale înalte de mortalitate rutieră. Dar cine sunt adevărații vinovați pentru această situație deplorabilă? O analiză mai atentă dezvăluie că răspunsul este încâlcit într-o rețea de corupție, neglijență și indiferență.

Corupția la Volan

În centrul problemei se află corupția endemică care permite obținerea permiselor de conducere prin mijloace ilicite. Un număr îngrijorător de șoferi își „cumpără” permisele, evitând astfel necesitatea de a demonstra competențele și cunoștințele esențiale pentru a naviga în siguranță pe drumurile publice. Această practică nu doar că subminează integritatea sistemului de licențiere, dar pune în pericol viețile tuturor participanților la trafic.

Drumuri Neglijate

Pe lângă corupția din sistemul de licențiere, starea precară a infrastructurii rutiere contribuie semnificativ la numărul ridicat de accidente mortale. Drumurile pline de gropi, lipsite de marcaje adecvate sau iluminare suficientă, nu sunt o raritate, ci mai degrabă norma în multe regiuni ale țării. Această neglijență în întreținerea și modernizarea infrastructurii rutiere este, fără îndoială, un factor major în ecuația mortalității pe șoselele din România.

Indiferența Autorităților

Situația este agravată și mai mult de indiferența autorităților care, adesea, închid ochii în fața încălcărilor flagrante ale legii. Șoferii care comit infracțiuni rutiere sunt „iertați” prea ușor dacă au legături cu persoane influente sau dispun de resursele financiare necesare pentru a evita consecințele. Această cultură a impunității nu face decât să perpetueze un ciclu periculos, în care nerespectarea regulilor de circulație devine tot mai frecventă.

Concluzie: Un Apel la Acțiune

Situația mortalității rutiere din România este un semnal de alarmă care necesită o acțiune urgentă și concertată. Este esențială o reformă profundă care să abordeze atât corupția din sistemul de licențiere, cât și starea infrastructurii rutiere. De asemenea, trebuie intensificate eforturile de a combate cultura impunității și de a promova responsabilitatea și respectul față de lege în rândul tuturor participanților la trafic. Doar printr-o abordare cuprinzătoare și prin implicarea tuturor actorilor relevanți se pot reduce aceste cifre tragice și se poate asigura siguranța pe drumurile din România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Informații pentru firme și afaceri. Dezvoltă-ți afacerea cu cele mai recente știri și sfaturi! Află tot ce este nou în domeniul afacerilor!

Află Mai Multe