stirisud.ro 6

Diagnosticul Băncii Mondiale pentru România: Provocări și Oportunități în Calea Dezvoltării

Un raport recent al diviziei de investiții a Băncii Mondiale (IFC) scoate în evidență provocările majore cu care se confruntă România în drumul său către dezvoltare economică și stabilitate. Deși țara a înregistrat o creștere economică medie ridicată, aceasta a fost marcată de volatilitate, iar beneficiile aderării la Uniunea Europeană în 2007 au fost diminuate de deficiențe în guvernanță și calitatea instituțiilor.

Ineficiența Administrației Fiscale și Corupția

Raportul IFC evidențiază ineficiența administrației fiscale și corupția percepută ca fiind constrângeri majore pentru mediul de afaceri din România. Procedurile administrative împovărătoare, cum ar fi obținerea autorizațiilor de construcție și conectarea la rețeaua electrică, precum și soluționarea cazurilor de insolvență, reprezintă obstacole semnificative pentru companii.

Controlul Statului Asupra Economiei

Un alt aspect subliniat de raport este controlul statului asupra economiei, care este mai mare în România decât în majoritatea țărilor OCDE. Acest lucru se reflectă în indicele de reglementare a produselor pe piață (PMR) al OCDE din 2018, care arată barierele la intrarea pe piață și în calea comerțului și a investițiilor.

Provocările în Inovare și Infrastructură

România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește inovarea, cu o capacitate redusă a companiilor de a avansa în lanțul valoric. De asemenea, țara se confruntă cu deficiențe semnificative în infrastructură, ocupând ultimul loc în UE în clasamentul privind calitatea infrastructurii generale.

Problemele Pieței Muncii și Educației

Raportul subliniază, de asemenea, problemele pieței muncii și ale sistemului educațional. Agricultura reprezintă o mare parte din ocuparea forței de muncă, iar contribuția relativă a serviciilor la PIB și la ocuparea forței de muncă este cea mai scăzută din UE. În plus, România are cel mai mic scor din UE în ceea ce privește indicele capitalului uman (HCI) și cea mai scăzută rată de participare la învățarea pe tot parcursul vieții.

Concluzii și Perspective

Raportul IFC pentru România oferă o imagine complexă a provocărilor economice și sociale cu care se confruntă țara. De la ineficiența administrației fiscale și corupția percepută, la controlul statului asupra economiei și deficiențele în infrastructură și educație, aceste probleme necesită o abordare strategică și coordonată pentru a stimula creșterea economică și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Este esențial ca România să abordeze aceste provocări pentru a-și asigura un viitor prosper și stabil.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Reclama ta aici! Promovează-ți afacerea și atinge noi clienți. Contactează-ne pentru detalii despre publicitate!

Contactează-ne pe WhatsApp