stirisud.ro dezastrul educational din romania subliniat de rezultatele testelor pisa

Dezastrul Educațional din România Subliniat de Rezultatele Testelor PISA

Rezultatele recente ale testelor PISA (Programme for International Student Assessment) pentru România au relevat o realitate alarmantă în ceea ce privește nivelul educațional al elevilor din țară. România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu performanțe scăzute în domeniile matematică, lectură și științe, menținându-se la un nivel de competență 2, considerat critic.

Scoruri Stagnante și Sub Media OCDE

Elevii români au obținut scoruri medii similare cu cele din 2018, reflectând o stagnare în performanță. La matematică, scorurile au scăzut față de 2012 și 2015, iar la lectură și științe, performanța a rămas constantă de-a lungul ultimului deceniu. Comparativ cu media OCDE, elevii români au înregistrat rezultate mai scăzute în toate cele trei domenii, cu un procent mai mic de elevi atingând niveluri de competență ridicate (nivelul 5 sau 6)​​.

Detalii Statistice Dezamăgitoare

Numai 51% dintre elevii români au atins nivelul minim de competență la matematică, mult sub media OCDE de 69%. La lectură, procentul a fost de 58% (comparativ cu 74% media OCDE), iar la științe, 56% (față de 76% media OCDE). Performanțele superioare (nivelul 5 sau 6) au fost înregistrate de doar 4% dintre elevii români la matematică, 2% la lectură și 1% la științe, aceste cifre fiind semnificativ sub media OCDE​​.

Concluzii și Implicații

Aceste rezultate dezvăluie o criză profundă în sistemul educațional românesc. Nu numai că performanțele elevilor sunt scăzute, dar nu se observă niciun semn de progres în ultimii ani. Această situație necesită o atenție urgentă și măsuri decisive pentru a îmbunătăți calitatea educației și a oferi elevilor români șanse egale de succes într-un mediu global competitiv. Este esențial ca autoritățile să abordeze aceste deficiențe și să implementeze reforme eficiente pentru a inversa această tendință îngrijorătoare.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum