stirisud.ro declinul spiritului antreprenorial in oltenia numarul srl urilor nou infiintate la minimul ultimilor ani

Declinul Spiritului Antreprenorial în Oltenia: Numărul SRL-urilor Nou-Înființate la Minimul Ultimilor Ani

În primele zece luni ale anului 2023, județele Olteniei – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea – au înregistrat un număr surprinzător de mic de societăți cu răspundere limitată (SRL) nou-înființate, chiar mai puține decât în perioada pandemiei. Această tendință indică o scădere semnificativă a interesului pentru inițiativele antreprenoriale în regiune.

Conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în Dolj, numărul SRL-urilor înființate în 2023 a fost cu 714 mai mic decât în 2022. În Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, situația este similară, cu un declin notabil al numărului de firme nou-înființate comparativ cu anul anterior.

Această scădere a numărului de firme noi poate fi atribuită mai multor factori, printre care condițiile dificile de piață și haosul fiscal recent. Schimbările sistemelor de impozitare efectuate în timpul anului fiscal, precum majorarea impozitului pe venit de la 1% la 3% aplicat la cifra de afaceri pentru anumite categorii de IMM-uri, au creat un mediu de afaceri imprevizibil și ostil pentru antreprenori.

De asemenea, majorările repetate ale salariului minim pe economie în timpul anului fiscal, fără o predictibilitate clară, au pus o presiune suplimentară pe firmele mici, în special pe SRL-uri. Aceste măsuri fiscale noi au afectat semnificativ capacitatea antreprenorilor de a planifica și bugeta costurile operaționale.

La nivel național, situația nu este mai bună. În primele 10 luni ale anului 2023, numărul de SRL-uri nou-înființate a fost de 81.246, un număr mai mic decât în ultimii cinci ani și chiar mai mic decât în perioada pandemiei.

Această tendință negativă în înființarea de noi afaceri ar putea semnala o încetinire a ritmului economiei în perioada următoare. Este esențial ca autoritățile să recunoască aceste provocări și să ia măsuri pentru a crea un mediu mai favorabil antreprenoriatului, oferind predictibilitate și sprijin pentru cei care doresc să înceapă o afacere nouă.

În concluzie, scăderea numărului de SRL-uri nou-înființate în Oltenia este un semnal de alarmă pentru economia regională și națională. Este necesară o abordare mai echilibrată și susținută pentru a încuraja spiritul antreprenorial și a asigura un mediu de afaceri sănătos și predictibil.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Firme de prestări servicii la un click distanță. Găsește rapid serviciile de care ai nevoie, firme de prestări servicii care te pot ajuta!

Vezi Ofertele