stirisud.ro criza medicamentelor la spitalul clinic judetean de urgenta braila realitate sau negare

Criza Medicamentelor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila: Realitate sau Negare?

Mărturii și Contradicții în Jurul Deficitului de Medicamente din Spitalele de Stat

Problema deficitului de medicamente în spitalele de stat românești este o realitate dură, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila nu face excepție. În ciuda negărilor oficialilor și lipsa recunoașterii gravității situației, pacienții și aparținătorii se confruntă zilnic cu această problemă.

Contextul Problemei

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila se confruntă cu un deficit de medicamente, situație contestată de actualii și foștii manageri ai spitalului. Ei susțin că nu există o criză majoră, bazându-se pe numărul redus de cereri de decontare înregistrate la spital. Totuși, mărturiile pacienților și aparținătorilor dezvăluie o realitate diferită.

Afirmațiile Oficialilor

Fostul manager, Delia Râșnoveanu, și actualul manager interimar, Didi Crintea, au negat în mod repetat existența unui deficit semnificativ de medicamente. Ei susțin că spitalul deține medicamentele necesare, conform listei medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale (DCI), iar în cazul lipsei temporare, acestea sunt decontate.

Cazul Pacientului Grozavu Victoraș

Un exemplu notabil este cazul pacientului Grozavu Victoraș, ale cărui circumstanțe tragice au evidențiat lipsa medicamentelor. Familia sa a fost nevoită să procure medicamente pe cont propriu, în ciuda stării critice de sănătate a pacientului, situație care a generat un dosar penal.

Informarea Pacienților și Numărul Redus de Cereri de Decontare

Deși există o procedură legală pentru decontarea medicamentelor achiziționate de pacienți, puțini sunt conștienți de acest drept. Informațiile despre acest lucru au fost afișate în spital abia în septembrie 2023, după publicarea unor articole în presa locală. Până atunci, numărul cererilor de decontare era surprinzător de mic.

Problema Fondurilor Insuficiente

O cauză majoră a deficitului de medicamente este insuficiența fondurilor alocate spitalelor, în combinație cu actualizarea prețurilor la medicamente și posibila neglijență a personalului în comandarea acestora. Această situație complică și mai mult procesul de decontare a cheltuielilor făcute de pacienți.

Concluzii și Perspective

În pofida afirmațiilor oficialilor, criza medicamentelor este o realitate palpabilă pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Mărturiile pacienților și aparținătorilor, împreună cu cazuri precum cel al pacientului Grozavu Victoraș, demonstrează că deficitul de medicamente este un subiect serios și sensibil, ce necesită o abordare mai transparentă și eficientă din partea autorităților.

Recomandări pentru Pacienți

Pacienții sunt sfătuiți să păstreze bonurile fiscale pentru medicamentele achiziționate pe durata spitalizării și să solicite semnătura medicului curant, șefului de secție și directorului unității spitalicești pentru a putea depune cereri de decontare la registratura spitalului.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Creare site ieftin, rapid și profesionist. Lansează-ți prezența online cu un site web de calitate! Contactează-ne acum!

Vezi Ofertele