stirisud.ro cresterea preturilor la carburanti din 2024 o noua lovitura pentru soferi

Creșterea Prețurilor la Carburanți din 2024: O Nouă Lovitură pentru Șoferi

Începând cu 1 ianuarie 2024, șoferii din România se vor confrunta cu o nouă realitate dureroasă: creșterea prețurilor la carburanți. Guvernul a decis să implementeze creșterile de accize la carburanți pentru anul viitor în trei etape, o mișcare care pare să fie o strategie de a se pune la adăpost în an electoral, dar care va avea un impact direct și semnificativ asupra buzunarelor cetățenilor.

O Creștere în Trei Etape

Creșterea accizelor la benzină și motorină, care sunt plătite de toți șoferii, va fi împărțită în trei etape pe parcursul anului 2024:

  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024

Această creștere este calculată pe baza ratei anuale a inflației, care în septembrie 2023 era de 8,8%.

Impactul asupra Prețurilor

Conform calculelor, această creștere va genera o majorare a prețului cu circa 0,18 lei pe litru la benzină și cu 0,17 lei pe litru la motorină pentru tot anul 2024. Este important de menționat că aceasta este doar creșterea generată de taxele impuse de stat și nu include eventualele majorări din cauza condițiilor de piață.

O Presiune Suplimentară pentru Consumatori

Această creștere a accizelor vine într-un moment în care șoferii se confruntă deja cu prețuri ridicate la carburanți și o presiune economică generală. Creșterea prețurilor la carburanți nu doar că afectează direct bugetul șoferilor, dar are și un impact indirect asupra costurilor de transport și, în consecință, asupra prețurilor produselor și serviciilor.

Concluzie

Creșterea prețurilor la carburanți din 2024 este o veste revoltătoare pentru șoferii români, care se vor vedea nevoiți să suporte costuri suplimentare semnificative. Această măsură subliniază necesitatea unei abordări mai echilibrate și mai sensibile la nevoile cetățenilor în ceea ce privește politicile fiscale și economice.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Ultimele știri, actualizate non-stop. Rămâi la curent cu tot ce este nou și important! Vizitează-ne și află cele mai recente știri!

Citește Acum