stirisud.ro cod galben de vant polei ninsori si viscol romania se confrunta cu conditii meteorologice

Cod Galben de Vânt, Polei, Ninsori și Viscol: România se Confruntă cu Condiții Meteorologice Extreme

România se pregătește pentru trei zile de condiții meteorologice extreme, cu un cod galben de vânt, polei, ninsori și viscol care va afecta 14 județe. Meteorologii au anunțat că această avertizare este valabilă începând de duminică după-amiază până marți dimineață, aducând ger de până la -20 de grade în nordul, centrul și estul țării.

Detalii despre Avertizarea Meteorologică

Avertizarea de cod galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) include Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. Precipitațiile se vor extinde în toate regiunile țării, cu ploi în prima fază, urmate de ninsori și acumulări semnificative de zăpadă.

Zonele Afectate și Fenomenele Meteorologice

  • Ninsori și Strat de Zăpadă: În județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași se așteaptă ninsori moderate cantitativ, cu un strat de zăpadă de peste 10-15 cm.
  • Polei și Ploi: În sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea vor fi ploi ce vor depune polei, urmate de ninsori.
  • Vânt Puternic și Viscol: Rafalele de vânt vor atinge viteze de 55-70 km/h, cu perioade de viscol și vizibilitate redusă.

Temperaturi Scăzute și Ger

Marți se așteaptă temperaturi maxime preponderent negative, între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri, gerul va cuprinde nordul, centrul și estul țării, cu minime termice de până la -20…-18 grade.

Măsuri de Precauție și Recomandări

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți, să evite deplasările inutile și să se echipeze corespunzător pentru a face față condițiilor de iarnă. De asemenea, este important să se verifice starea vehiculelor și să se aibă la îndemână echipamentul necesar pentru condiții de iarnă.

Impactul asupra Transportului și Activităților Cotidiene

Condițiile meteorologice severe pot afecta transportul rutier și feroviar, pot cauza întârzieri și chiar anulări de zboruri. De asemenea, există riscul întreruperilor de energie electrică și al altor disfuncționalități în rețelele de utilități.

Concluzie

România se confruntă cu un test sever al capacității de a face față condițiilor meteorologice extreme. Este esențial ca toți cetățenii să fie conștienți de riscurile asociate și să urmeze recomandările autorităților pentru a-și asigura siguranța și bunăstarea în aceste zile dificile.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Informații de actualitate din Prahova. Află tot ce este important din județul Prahova! Rămâi informat cu cele mai noi știri locale!

Citește Acum