stirisud.ro brasovul industrial o poveste de succes de acum un secol

Brașovul Industrial: O Poveste de Succes de Acum un Secol

Acum un secol, orașul Brașov se distingea ca unul dintre cele mai dezvoltate centre industriale din România. La începutul anilor ’20, imediat după Primul Război Mondial, Brașovul era un pol al inovației și al progresului tehnologic, cu branduri „made in Brașov” care erau recunoscute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate.

Orașul Inovației și Progresului

Istoricul Nicolae Pepene evidențiază că Brașovul a cunoscut o dezvoltare economică rapidă în perioada interbelică, marcându-se prin ramuri industriale de înalt nivel tehnologic, cum ar fi industria aeronautică. Statul român, dorind să-și consolideze o industrie proprie puternică, a transformat o parte din industria de mică anvergură în industrie mare. În doar opt ani de la Marea Unire, numărul fabricilor din Brașov a crescut de la 50 la 232, iar numărul salariaților a ajuns la 101.269.

Brandurile Interbelice Ale Industriei Brașovului

SCHERG

Wilhelm Scherg & Comp. „Fabrica de postav, țesături de modă și tricotaje Brașov” era una dintre cele mai înfloritoare fabrici din România la începutul secolului al XX-lea. Fondată cu un singur război de țesut, fabrica a crescut rapid, ajungând să aibă o capacitate tehnică impresionantă și o producție anuală de cca. 400.000 de metri de stofă.

TELLMANN

Wilhelm Tellmann & Co., o fabrică de postav, a fost fondată în 1864 și a devenit cunoscută pentru producția sa anuală de aproximativ 100.000 metri de postav divers.

SCHIEL

„Frații Schiel”, o fabrică de mașini S.A., a fost fondată în 1880 și a devenit un pionier în producția de utilaje de morărit și construcția de turbine hidraulice. Aceasta a evoluat într-o uzină modernă, producând o gamă largă de echipamente și componente industriale.

Impactul Crizei Economice și Evoluția ulterioară

Dezvoltarea industrială a Brașovului a fost însă oprită de criza economică mondială izbucnită în 1929. După naționalizarea din 1948, multe dintre aceste fabrici și-au schimbat numele și profilul, adaptându-se la noile condiții economice și politice. Cu toate acestea, moștenirea lor industrială rămâne un capitol important în istoria orașului Brașov.

Concluzie

Povestea industriei Brașovului de acum un secol este una a inovației, a creșterii și a adaptabilității. Aceasta reflectă spiritul antreprenorial și capacitatea orașului de a se reinventa și de a prospera în ciuda provocărilor. Brașovul de astăzi păstrează această moștenire, continuând să fie un centru important al activității industriale și economice din România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Știri despre construcții și dezvoltări imobiliare. Află tot ce se întâmplă în domeniul construcțiilor! Vezi știri din construcții și imobiliare!

Citește Acum