stirisud.ro 1

Beneficiile Schengen pentru Bulgaria și România: O Perspectivă Critică

În decembrie, statele membre ale UE au ajuns la un acord care oferă Bulgariei și României acces parțial la spațiul Schengen fără frontiere, începând cu 31 martie, eliminând controalele la frontierele maritime și aeriene ale celor două țări. Cu toate acestea, acordul nu include călătoriile fără pașaport la frontierele terestre, o decizie mult mai controversată și cu consecințe semnificative, care rămâne în discuție.

O Cale Lungă și Complicată

Admiterea parțială în Schengen a Bulgariei și României vine după mai bine de 15 ani de la aderarea lor la UE în 2007, cu recomandări inițiale ale Comisiei Europene din 2018 blocate de statele membre în Consiliul UE. Decizia din decembrie, care a văzut Austria, anterior un stat obiectiv, acceptând accesul „parțial” al celor două țări la Schengen, a fost lăudată de președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, ca fiind „un pas major înainte”.

Impactul Asupra Turismului și Comerțului

Există îndoieli cu privire la faptul că aderarea „parțială” la Schengen va stimula cu adevărat economiile României și Bulgariei. În ceea ce privește turismul, eliminarea controalelor la frontierele terestre ar fi avut un impact pozitiv semnificativ, însă, menținerea acestora limitează potențialul de creștere a turismului de scurtă durată sau a excursiilor de o zi din țările învecinate. De asemenea, pentru cetățenii UE care călătoresc cu avionul, aderarea parțială la Schengen nu simplifică semnificativ procesul de călătorie, deoarece aceștia pot deja călători fără viză în România și Bulgaria.

Consecințe Limitate pentru Comerț

În ceea ce privește comerțul, menținerea controalelor la frontierele terestre limitează beneficiile potențiale, având în vedere că transportul terestru reprezintă o modalitate semnificativă de transport de mărfuri în ambele țări. Deși eliminarea controalelor la frontierele maritime ar putea reduce costurile pentru navele de marfă care sosesc din alte țări Schengen, beneficiile suplimentare pentru comerțul maritim sunt minime, având în vedere că libera circulație a mărfurilor există deja de când România și Bulgaria s-au alăturat uniunii vamale a UE în 2014.

Concluzie: Simbolism peste Beneficii Tangibile

În final, decizia de a acorda celor două țări un statut de membru „parțial” în Schengen are mai mult o semnificație simbolică decât beneficii economice tangibile. Acest acord subliniază provocările și complexitățile integrării complete în spațiul Schengen, reflectând nevoia continuă de dialog și compromis între statele membre ale UE.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Balustrade din inox de înaltă calitate cu montaj inclus. Adaugă eleganță și durabilitate proiectului tău! Alege balustradele potrivite!

Vezi Produsele