stirisud.ro babicul de buzau pe drumul spre recunoastere europeana ca produs protejat

Babicul de Buzău: Pe Drumul Spre Recunoaștere Europeană ca Produs Protejat

Babicul de Buzău, un salam tradițional românesc, este pe cale să devină cel de-al doilea produs buzoian cu denumire și indicație geografică protejată la nivel european, alături de Cârnații de Pleșcoi. Acest pas reprezintă o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs unic.

Caracteristicile Babicului de Buzău

  • Compoziție: Babicul conține un amestec de carne de porc și de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce și iute.
  • Proces de Producție: Carnea este introdusă în mațe subțiri de vită, apoi presată, afumată și uscată în lunile reci de iarnă.

Gustul Inconfundabil

  • Babicul de Buzău este apreciat pentru gustul său inconfundabil, fiind plasat în top zece cele mai apreciate salamuri din lume de o publicație de turism culinar.

Demersurile pentru Protecția Produsului

  • Înregistrarea la Comisia Europeană: Producătorii din Buzău intenționează să înregistreze babicul la Comisia Europeană ca produs cu denumire și indicație geografică protejată.
  • Protecție împotriva Utilizării Abuzive: Această măsură va asigura protecția babicului împotriva oricărei utilizări abuzive și va păstra autenticitatea rețetei.

Declarații ale Producătorilor

  • Constantin Frusinoiu, producător de mezeluri, susține că babicul este superior altor salamuri crud-uscate și merită protecție europeană.
  • Ilie Gabioti, un alt producător, afirmă că babicul autentic este produs doar în Buzău, respectând o rețetă tradițională.

Contextul Mai Larg

  • Produse Românești Recunoscute European: România are deja 13 produse recunoscute și înregistrate la nivel european, inclusiv Salam de Sibiu și Cârnați de Pleșcoi.
  • Alte Produse în Așteptarea Recunoașterii: Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău sunt următoarele produse care ar putea dobândi protecția Indicației Geografice Protejate în 2024.

Concluzie

Recunoașterea babicului de Buzău ca produs protejat la nivel european este un pas important în valorificarea patrimoniului culinar românesc și în protejarea autenticității acestui produs tradițional. Această inițiativă sprijină producătorii locali și promovează gastronomia românească pe plan internațional.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Găzduire web de încredere cu Hostico. Beneficiază de performanță și securitate maximă! Alege găzduirea web de aici!

Vezi Ofertele