stirisud.ro adio cozi interminabile romania si bulgaria practic in schengen dar numai in aer

„Adio, Cozi Interminabile!” – România și Bulgaria, Practic în Schengen, Dar Numai în Aer!

O Nouă Eră pentru Călătoriile Aeriene

Într-o mișcare care pare desprinsă dintr-un scenariu de film, Austria a decis să accepte ridicarea granițelor aeriene pentru România în spațiul Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat triumfător pe Facebook: „Am spart gheața!” Acum, românii pot zâmbi gândindu-se la zborurile lor în UE fără cozi interminabile.

Schengen pe Calea Aerului: O Soluție de Compromis?

Această decizie, numită sugestiv „Air Schengen”, pare să fie un compromis ingenios. Pe de o parte, România și Bulgaria sunt tratate „ca și cum ar face parte din spațiul Schengen”, dar numai în aer. Pe de altă parte, Austria pune condiții stricte: triplarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, finanțare UE pentru protecția frontierelor și acceptarea de către cele două țări a solicitanților de azil din Austria.

Condiții și Mai Multe Condiții

Viena nu se joacă când vine vorba de securitate. Pe lângă triplarea operațiunilor Frontex, se cere și creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România. Plus, Bulgaria și România ar trebui să preia o parte din povara migranților afgani și sirieni din Austria. Un fel de „bine ați venit în Schengen, acum să vedem cât de serioși sunteți”.

O Decizie Așteptată cu Sufletul la Gură

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că intrarea României în Schengen pe calea aerului ar putea fi decisă chiar luna aceasta. „Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac”, spune Ciucă, adăugând că acestea sunt „încurajatoare”. Decizia finală este așteptată la consiliul extraordinar JAI, organizat de președinția spaniolă la UE.

Concluzie

În timp ce această decizie pare un pas înainte, ea vine cu un set de condiții și compromisuri. Este un fel de „bine ați venit în club, dar stați la intrare”. Pentru mulți români, această decizie este un motiv de bucurie, dar și un semnal că drumul către integrarea totală în Schengen este încă lung și plin de obstacole.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot momentan.

Firme de prestări servicii la un click distanță. Găsește rapid serviciile de care ai nevoie, firme de prestări servicii care te pot ajuta!

Vezi Ofertele